Ääntämisen ja kirjoittamisen eroja I

Suomen kielen kirjoitus on usein ääntämisen mukaista, mutta tästä pääsäännöstä on poikkeuksia. Tämän testin avulla voit kokeilla, kuinka hyvin hallitset ääntämisen ja kirjoittamisen erot.

Suositeltava osaamistaso: 
80%

Valitse seuraavista vaihtoehdoista oikea kirjoitusmuoto.

 1. sydämeni/sydämmeni
 2. mitali/mitalli
 3. kehottaa/kehoittaa
 4. alottaa/aloittaa
 5. metali/metalli
 6. kunpa/kumpa
 7. mitali/mitalli
 8. elämäkerta/elämänkerta
 9. kirjailia/kirjailija
 10. kuulostaa/kuullostaa
 11. koettaa/koittaa (= yrittää)
 12. kauniinpi/kauniimpi
Pisteytysohje: 

Pisteytä tehtävät siten, että jokaisesta oikeasta kohdasta saat 0,5 pistettä. Pyöristä lopullinen pistemäärä tarvittaessa seuraavaan tasapisteeseen (esim. 4,5 p. => 5 p.) Jos kaikki kohdat ovat oikein, saat 6 pistettä.

 1. sydämeni
 2. mitali
 3. kehottaa
 4. aloittaa
 5. metalli
 6. kunpa
 7. mitali
 8. elämäkerta
 9. kirjailija
 10. kuulostaa
 11. koettaa  (=yrittää)
 12. kauniimpi
Pisteytysohjeen mukaiset pisteet
Ymmärryksen arviointi
Navigointi

Kirjoita alla oleva teksti vihkoosi ja korjaa virheellisesti kirjoitetut sanat. Tekstissä on 12 virheellisesti kirjoitettua sanaa, jotka liittyvät kirjoittamisen/ääntämisen eroihin.Kerroin eilen opettajalle, että en tulekkaan uusintakokeeseen, koska olen vaan laiskotellut enkä olekkaan lukenut kokeeseen, kuten piti. Opettaja kehoitti minua aloittamaan kokeisiin lukemisen heti. Hän kuitenkin ohjeisti minua, että minun kannattaa lukea enintäin kaksi tuntia päivässä ja edetä kirjassa vaihettain. Päätin, että aloitan lukemisen heti huomenna, kun sydämmeni on toipunut idolini Zlatanin elämänkerran lukemisesta. Tälläinen teinityttö on useinmiten niin tunteellinen, ettei toipuminen ole välttämättä helppoa ja nopeaa. Kumpa onnistuisin lukemaan uusintaan kunnolla. Opettajan mukaan kuulema voisin saada kurssista jopa kiitettävän, jos onnistun.

Pisteytysohje: 

Saat jokaisesta oikein korjatusta sanasta 0,5 pistettä. Pyöristä lopullinen pistemäärä tarvittaessa seuraavaan tasapisteeseen (esim. 4,5 p. => 5 p.) Jos kaikki kohdat ovat oikein, saat 6 pistettä.

 

Kerroin eilen opettajalle, että en tulekaan uusintakokeeseen, koska olen vain laiskotellut enkä olekaan lukenut kokeeseen, kuten piti. Opettaja kehotti minua aloittamaan kokeisiin lukemisen heti. Hän kuitenkin ohjeisti minua, että minun kannattaa lukea enintään kaksi tuntia päivässä ja edetä kirjassa vaiheittain. Päätin, että aloitan lukemisen heti huomenna, kun sydämeni on toipunut idolini Zlatanin elämäkerran lukemisesta. Tällainen teinityttö on useimmiten niin tunteellinen, ettei toipuminen ole välttämättä helppoa ja nopeaa. Kunpa onnistuisin lukemaan uusintaan kunnolla. Opettajan mukaan kuulemma voisin saada kurssista jopa kiitettävän, jos onnistun.

Pisteytysohjeen mukaiset pisteet
Ymmärryksen arviointi
Navigointi

Valitse sanan oikea kirjoitusmuoto.

 

Huomenna lukion rehtori tiedottaa/tiedoittaa, ketkä abeista saavat tehdä ensimäisinä/ensimmäisinä äidinkielen sähköisen harjoituskokeen. Monet opiskeliat/opiskelijat ovat vierottuneet/vieroittuneet käsinkirjoittamisesta eivätkä he vaan/vain jaksaisi enää/enään kirjoittaa kynät sauhuten konseptille. On paljon mielyttävämpää/miellyttävämpää, kun voi kirjoittaa tekstinsä koneella ja muokata ja parannella sitten tekstiä haluamallaan tavalla. Tekstin alotus/aloitus on vaikeinta mutta asiaa helpottaa/helpoittaa, jos voi palata esseen alkuun lopuksi. Vaikka maailma sähköistyykin, olisi hyvä pitää yllä omaa käsialakirjotustaan/käsialakirjoitustaan, vaikka nykyihminen ei kirjoitakaan/kirjoitakkaan pidempiä tekstejä käsin. Tulepa/Tuleppa sinäkin huomenna kuuntelemaan, ketkä abit valitaan kokeeseen!

 
Pisteytysohje: 

Pisteytä tehtävät siten, että jokaisesta oikeasta kohdasta saat 0,5 pistettä. Pyöristä lopullinen pistemäärä tarvittaessa seuraavaan tasapisteeseen (esim. 4,5 p. => 5 p.) Jos kaikki kohdat ovat oikein, saat 6 pistettä.

 

Huomenna lukion rehtori tiedottaa, ketkä abeista saavat tehdä ensimmäisinä äidinkielen sähköisen harjoituskokeen. Monet opiskelijat ovat vieroittuneet käsinkirjoittamisesta eivätkä he vain jaksaisi enää kirjoittaa kynät sauhuten konseptille. On paljon miellyttävämpää, kun voi kirjoittaa tekstinsä koneella ja muokata ja parannella sitten tekstiä haluamallaan tavalla. Tekstin aloitus on vaikeinta mutta asiaa helpottaa, jos voi palata esseen alkuun lopuksi. Vaikka maailma sähköistyykin, olisi hyvä pitää yllä omaa käsialakirjoitustaan, vaikka nykyihminen ei kirjoitakaan pidempiä tekstejä käsin. Tulepa sinäkin huomenna kuuntelemaan, ketkä abit valitaan kokeeseen!

Pisteytysohjeen mukaiset pisteet
Ymmärryksen arviointi
Navigointi

Tekemäsi itsearvion pohjalta tuloksesi prosentteina on: