a) Selitä, mikä ero on käsitteillä elektronegatiivisuus ja elektroniaffiniteetti.
b) Laita F, Mn, Rb, I ja C elektronegatiivisuusjärjestykseen ja perustele järjestys.
a) Elektronegatiivisuus kuvaa kemiallisesti sitoutuneen atomin kykyä vetää puoleensa sidoselektroneja $\color{Red}{(+1 \text{p})}$ kun taas elektroniaffiniteetti kuvaa sitä energiamäärää (kJ/mol), joka sitoutuu tai vapautuu, kun kaasumaiseen atomiin tai ioniin liittyy yksi elektroni $\color{Red}{(+1 \text{p})}$.
Elektronegatiivisuudessa on siis kyse atomin ja sidoselektroneiden välisestä vetovoimasta ja elektroniaffiniteetissa positiivisten ja negatiivisten ionien muodostumiseen tarvittavasta / vapautuvasta energiasta.$\color{Red}{(+1 \text{p})}$
b) Elektronegatiivisuudet suurimmasta pienimpään: F, C, I, Mn, Rb $\color{Red}{(+1 \text{p})}$
Elektronegatiivisuus kasvaa, kun mennään alhaalta ylös $\color{Red}{(+1 \text{p})}$ ja vasemmalta oikealle jaksollisessa järjestelmässä $\color{Red}{(+1 \text{p})}$.
Vastaa perustellen, kumpi on suurempi
a) kalium- vai klooriatomi?
b) kaliumatomi vai -ioni?
c) klooriatomi vai -ioni?
Atomisäde kasvaa, kun mennään
-
ryhmässä ylhäältä alas, koska ryhmässä alaspäin mentäessä elektronikuoria tulee koko ajan lisää, jolloin elektronit ovat kauempana ytimestä ja silloin ytimen vetovoima pienenee ja siten atomisäde kasvaa
-
ja jaksossa oikealta vasemmalle, koska elektronit sijaitsevat samassa jaksossa yhtä kaukana ytimessä, mutta protonien lukumäärä kasvaa, jolloin vetovoima suurenee ja siten atomisäde pienenee
a) Kalium sijaitsee jaksollisessa järjestelmässä alempana ja enemmän vasemmalla kuin kloori$\color{Red}{(+1\text{p})}$, joten kaliumatomi on suurempi $\color{Red}{(+1\text{p})}$.
b) Kaliumioni on pienempi kuin kaliumatomi $\color{Red}{(+1\text{p})}$, koska protonien määrä elektronien määrään verrattuna on ionissa suhteessa suurempi kuin atomissa, jolloin ytimen ja elektronipilven välinen vetovoima on suurempi $\color{Red}{(+1\text{p})}$. Siis kaliumatomi on suurempi.
c) Klooriatomi on pienempi kuin kloori-ioni $\color{Red}{(+1\text{p})}$, koska protonien määrä elektronien määrään verrattuna on atomissa suhteessa suurempi kuin ionissa, jolloin ytimen ja elektronipilven välinen vetovoima on suurempi $\color{Red}{(+1\text{p})}$. Siis kloori-ioni on suurempi.
Selitä, miksi
a) cesium reagoi kiivaammin kuin kalium.
b) jodi ei reagoi litiumin kanssa niin kiivaasti kuin kloori.
c) jalokaasut ovat inerttejä.
a) Cesium sijaitsee samassa jaksossa kuin kalium, mutta alempana, joten se on suurempi $\color/red}{(+1\text{p})}$. Mitä suurempi atomi on, sitä kiivaammin se reagoi $\color/red}{(+1\text{p})}$.
b) Epämetallien reaktiokyky kasvaa, kun atomisäde pienenee. Kloorilla on pienempi atomisäde kuin jodilla $\color/red}{(+1\text{p})}$, joten litium reagoi kiivaammin kloorin kanssa $\color/red}{(+1\text{p})}$.
c) Jalokaasuilla on jo oktetti $\color/red}{(+1\text{p})}$, joten niiden ei tarvitse täydentää enää elektronirakennettaan $\color/red}{(+1\text{p})}$.
Tekemäsi itsearvion pohjalta tuloksesi prosentteina on: