Alkukirjaimet

Suositeltava osaamistaso: 
80%

Mieti, kirjoitetaanko alla olevat sanat isolla vain pienellä alkukirjaimella. Kirjoita sana vihkoosi oikeassa muodossaan ja lisää sen perään perustelu, miksi valitsit kyseisen kirjoitustavan. (Huomaa! Selitykseksi ison alkukirjaimen valintaan ei riitä pelkästään selitys erisnimi, koska kaikki substantiivit, jotka kirjoitetaan isolla alkukirjaimella, ovat erisnimiä.)

 

a) koraani

b) samojedinpystykorva

c) jugend

d) lapin kansa -lehti

e) pohjoismaat

f) natsi-saksa

g) pohjois-savo

h) ranska (kieli)

i) atlantin valtameri

j) kansallinen kokoomus

k) saamelainen

m) oltermanni-juusto

Pisteytysohje: 

Pisteytä tehtävät siten, että jokaisesta täysin oikeasta kohdasta (alkukirjain tai alkukirjaimet oikein ja selitys oikein) saat 0,5 pistettä. Pyöristä lopullinen pistemäärä tarvittaessa seuraavaan tasapisteeseen (esim. 4,5 p. => 5 p.).

 

a) Koraani => teoksen nimi => 0,5 p.

b) samojedinpystykorva => eläinrodun nimitys => 0,5 p.

c) jugend => tyylisuunnan nimi => 0,5 p.

d) Lapin Kansa -lehti => lehden nimi => 0,5 p.

e) Pohjoismaat => maantieteellinen nimi => 0,5 p.

f) natsi-Saksa => maantieteellinen nimi, joka ei rajaa maantieteellisesti => 0,5 p.

g) Pohjois-Savo => maantieteellinen nimi (jälkiosa rajaa maantieteellisesti, joten myös se isolla alkukirjaimella) => 0,5 p.

h) ranska (kieli) => kielen nimi => 0,5 p.

i) Atlantin valtameri => meren nimi (jälkiosa ei ilmoita tarkasti rajattavissa olevaa aluetta) => 0,5 p.

j) Kansallinen Kokoomus => puolueen virallinen nimi => 0,5 p.

k) saamelainen => väestön nimitys => 0,5 p.

m) Oltermanni-juusto => tuotemerkin nimi => 0,5 p.

 

 

 
 
Pisteytysohjeen mukaiset pisteet
Ymmärryksen arviointi
Navigointi

Kirjoita alla olevat virkkeet vihkoosi. Korjaa alkukirjainvirheet.

 1. helsingin sanomien uutisen mukaan miika dietrich hakee rion olympiapaikkaa milanon mm-kisoissa 1 000 metrin yksikössä ja nelikössä jeremy hakalan, miika nykäsen ja harry vettasen kanssa.

 2. dietrich on turkulainen ratameloja, jonka seura on saaristomeren melojat.

 3. reippaan urheilijan sm-kisat jäivät tänä kesänä väliin ranteen jännetuppitulehduksen vuoksi.

 4. kilpailuihin valmistautumisessa on auttanut se, että saksalainen laatumeloja jochen kaiser tuli heinäkuussa dietrichin treeniseuraksi ja että maajoukkueleiri lohjan kisakalliossa onnistui.

 5. melonta on mukava harrastus, ja kajakki on paras väline esimerkiksi itä-helsingin saaristoon tutustumisessa.

 6. helsingin melontakeskus on pohjoisella humalluodolla, ja osoitteessa rajasaarenpenger 8 on myös juhlatalo töölöntorppa.
Pisteytysohje: 

Saat kustakin virkkeestä yhden pisteen, jos olet korjannut kaikki siinä olevat erisnimet oikein etkä ole korjannut jotakin yleisnimeä virheellisesti erisnimeksi. Virkkeen korjausten täytyy siis olla täysin samat kuin mallivastauksessa, jotta saat pisteen.

 1. Helsingin Sanomien uutisen mukaan Miika Dietrich hakee Rion olympiapaikkaa Milanon MM-kisoissa 1 000 metrin yksikössä ja nelikössä Jeremy Hakalan, Miika Nykäsen ja Harry Vettasen kanssa. => 1 p.

 2. Dietrich on turkulainen ratameloja, jonka seura on Saaristomeren Melojat. => 1 p.

 3. Reippaan urheilijan SM-kisat jäivät tänä kesänä väliin ranteen jännetuppitulehduksen vuoksi. => 1 p.

 4. Kilpailuihin valmistautumisessa on auttanut se, että saksalainen laatumeloja Jochen Kaiser tuli heinäkuussa Dietrichin treeniseuraksi ja että maajoukkueleiri Lohjan Kisakalliossa onnistui. => 1 p.

 5. Melonta on mukava harrastus, ja kajakki on paras väline esimerkiksi Itä-Helsingin saaristoon tutustumisessa. => 1 p.

 6. Helsingin Melontakeskus on Pohjoisella Humalluodolla, ja osoitteessa Rajasaarenpenger 8 on myös juhlatalo Töölöntorppa. => 1 p.

Pisteytysohjeen mukaiset pisteet
Ymmärryksen arviointi
Navigointi

Kirjoita alla oleva teksti vihkoosi ja kirjoita erisnimet oikein. Ole tarkkana.

 

tapio wirkkala

 

tapio veli ilmari wirkkala (2. kesäkuuta 1915 hanko19. toukokuuta 1985 helsinki) oli suomalainen muotoilija ja kuvanveistäjä. wirkkalaa pidetään suomen uudenaikaisen taideteollisuuden johtavana hahmona. suomalaisen taideteollisuuden sodanjälkeistä kultakautta aina 1960-luvulle asti onkin kutsuttu ”wirkkalan kaudeksi”.[1]

 

tapio wirkkala suunnitteli useita klassikoksi nousseita esineitä, kuten kantarelli-maljakon, seteleitä suomen pankille sekä koskenkorva- ja finlandia-vodkapullot. Erityisen tunnetuiksi ovat tulleet wirkkalan iittalalle suunnittelemat lasiastiat. Suosituin näistä on ehkä ultima thule -sarjan lasisto.[2]

wirkkala oli milanon triennaalin moninkertainen voittaja. hänelle myönnettiin pro finlandia -mitali vuonna 1955 ja akateemikon arvo vuonna 1972. wirkkalan ja hänen vaimonsa rut brykin taiteellista perintöä vaalii tapio wirkkala rut bryk säätiö.[2] Vuonna 2011 TWRB säätiö talletti tuhansia esineitä sisältävän kokoelmansa espoon modernin taiteen museoon. Museossa on kokoelmasta pysyvä, vuosittain vaihtuva pienoisnäyttely näyttelykeskus weegeen aulassa, wirkkala-kabinetiksi nimetyssä tilassa.

(Teksti on suora lainaus tältä sivustolta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tapio_Wirkkala Luettu 21.8.2015.)

 
Pisteytysohje: 

Kukin kappale pisteytetään erikseen. (Otsikon korjaus kuuluu ensimmäiseen kappaleeseen.) Saat kappaleesta 1 pisteen, jos olet tehnyt 5 korjausta oikein. Saat 2 pistettä, jos kappaleessa on enintään 2 virhettä.

 

Tapio Wirkkala

 

Tapio Veli Ilmari Wirkkala (2. kesäkuuta 1915 Hanko19. toukokuuta 1985 Helsinki) oli suomalainen muotoilija ja kuvanveistäjä. Wirkkalaa pidetään Suomen uudenaikaisen taideteollisuuden johtavana hahmona. Suomalaisen taideteollisuuden sodanjälkeistä kultakautta aina 1960-luvulle asti onkin kutsuttu ”Wirkkalan kaudeksi”.[1]

=> 2 p.

 

Tapio Wirkkala suunnitteli useita klassikoksi nousseita esineitä, kuten Kantarelli-maljakon, seteleitä Suomen Pankille sekä Koskenkorva- ja Finlandia-vodkapullot. Erityisen tunnetuiksi ovat tulleet Wirkkalan Iittalalle suunnittelemat lasiastiat. Suosituin näistä on ehkä Ultima Thule -sarjan lasisto.[2]

=> 2 p.

 

Wirkkala oli Milanon triennaalin moninkertainen voittaja. Hänelle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 1955 ja akateemikon arvo vuonna 1972. Wirkkalan ja hänen vaimonsa Rut Brykin taiteellista perintöä vaalii Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö.[2] Vuonna 2011 TWRB Säätiö talletti tuhansia esineitä sisältävän kokoelmansa Espoon modernin taiteen museoon. Museossa on kokoelmasta pysyvä, vuosittain vaihtuva pienoisnäyttely näyttelykeskus Weegeen aulassa, Wirkkala-kabinetiksi nimetyssä tilassa.

=> 2 p.

 

(Teksti on suora lainaus tältä sivustolta:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tapio_Wirkkala Luettu 21.8.2015.)

 

 

 
Pisteytysohjeen mukaiset pisteet
Ymmärryksen arviointi
Navigointi

Tekemäsi itsearvion pohjalta tuloksesi prosentteina on: