Aineistoon viittaaminen II

Tämän testin avulla voit varmistaa, oletko oppinut käyttämään lainausmerkkejä oikein viittauksissa.

Suositeltava osaamistaso: 
80%

Vastaa vihkoosi.

a. Mitä tarkoittaa epäsuora lainaaminen ja missä tilanteissa sitä käytetään?

b. Mitä tarkoittaa suora lainaaminen ja missä tilanteissa sitä käytetään?

c. Minkä takia viittaukset toisen tekstiin merkitään yhteisesti sovitulla tavalla?

Pisteytysohje: 

Arvioi omat vastauksesi. Kustakin oikeasta vastauksesta saat 2 pistettä.

 

a. Mitä tarkoittaa epäsuora lainaaminen ja missä tilanteissa sitä käytetään?

Epäsuora lainaaminen eli referointi tarkoittaa sitä, että toisen tekstiä tai puhetta selostetaan omin sanoin. Referoijan täytyy huolehtia, että aineiston sisältö ja sävy eivät muutu. Referoimalla voi tiivistää laajan asiakokonaisuuden. => 2 p.

 

b. Mitä tarkoittaa suora lainaaminen ja missä tilanteissa sitä käytetään?

Siteeraaminen eli suora lainaaminen tarkoittaa sitä, että kirjoittaja tai puhuja käyttää suoria sitaatteja eli lainaa sanatarkasti kuulemaansa tai puhumaansa. Siteeraamista käytetään erityisesti silloin, kun omin sanoin ei voitaisi välittää kaikkea olennaista. Esimerkiksi runon ilmaisuvoimaa tai jonkun käyttämää värikästä ilmaisua voi olla vaikea selittää ilman sanatarkkaa siteeraamista. => 2 p.

 

c. Minkä takia sinun täytyy merkitä omassa tekstissäsi olevat viittaukset lähdetekstiin yhteisesti sovitulla tavalla?

  • On tärkeää osoittaa, mitkä ovat omia ajatuksiasi tai tietojasi ja mitkä ovat jostain lähdetekstistä peräisin.

  • Viittausten avulla tekstisi lukija voi hakeutua alkuperäisten lähteiden äärelle.

=> 2 p.

 
Pisteytysohjeen mukaiset pisteet
Ymmärryksen arviointi
Navigointi

Kirjoita alla olevat suoran esityksen esimerkit vihkoosi ja lisää niihin tarvittavat välimerkit. Kaikissa virkkeissä on sitaatteja pohjatekstistä. Alleviivaa lisäksi johtolauseet.

a. Sanavalmiilla Elisa Poutasella on ollut syntymästään asti CP-vamma, spastinen diplegia eli alaraajapainotteinen liikuntavamma [lainaus loppuu] kerrotaan Saa tuijottaa! -blogin henkilöhaastattelussa.

 

b. Poutanen kuvailee: En aina lähtökohtaisesti ajattele itseäni vammaisena. Vammaisuus on yksi luonteenpiirteistäni ja osa minua, niin kuin hiusten tai silmien väri.

 

c. Poutanen kertoo, että [lainaus alkaa] ihmiset tuijottavat ja naureskelevat erityisesti vaikeasti vammaisille ihmisille, vaikka kukaan ei tietäisi heidän vammansa laatua.

 

d. Elisa Poutanen uskoo, että elämässä kaikki järjestyy vaikeidenkin aikojen jälkeen. [lainaus alkaa] Aina on oikeasti toivoa. Meidän on tarkoitus olla täällä niin kauan kuin ollaan ja koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu. Uskon siihen, että kaikki järjestyy!

 

e. Olen vähän aikaa sitten tajunnut vammaisuuteni, että en ole vain vähän vammainen vaan olen ihan kunnolla vammainen. Peittelin pitkään vammaisuuttani ja en halunnut kuulua vammaisten joukkoon. Ajattelin, että en ole varmasti niin vammainen, koska pärjään hyvin itse [lainaus päättyy] Poutanen kuvailee.

 

f. Alleviivaa edellä olevien esimerkkien johtolauseet.

Pisteytysohje: 

Saat jokaisesta esimerkistä yhden pisteen, mikäli esimerkin kaikki välimerkit ovat oikeilla paikoillaan. Jos olet alleviivannut kaikki johtolauseet oikein, saat yhden pisteen.

 

a. “Sanavalmiilla Elisa Poutasella on ollut syntymästään asti CP-vamma, spastinen diplegia eli alaraajapainotteinen liikuntavamma” , kerrotaan Saa tuijottaa! -blogin henkilöhaastattelussa. => 1 p.

 

b. Poutanen kuvailee: En aina lähtökohtaisesti ajattele itseäni vammaisena. Vammaisuus on yksi luonteenpiirteistäni ja osa minua, niin kuin hiusten tai silmien väri . ” => 1 p.

 

c. Poutanen kertoo, että ihmiset tuijottavat ja naureskelevat erityisesti vaikeasti vammaisille ihmisille, vaikka kukaan ei tietäisi heidän vammansa laatua “ .

=> 1 p.

 

d. Elisa Poutanen uskoo, että elämässä kaikki järjestyy vaikeidenkin aikojen jälkeen. Aina on oikeasti toivoa. Meidän on tarkoitus olla täällä niin kauan kuin ollaan ja koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu. Uskon siihen, että kaikki järjestyy! => 1 p.

 

e. “Olen vähän aikaa sitten tajunnut vammaisuuteni, että en ole vain vähän vammainen vaan olen ihan kunnolla vammainen. Peittelin pitkään vammaisuuttani ja en halunnut kuulua vammaisten joukkoon. Ajattelin, että en ole varmasti niin vammainen, koska pärjään hyvin itse ” , Poutanen kuvailee. => 1 p.

 

f. alleviivaukset oikein 1 p. (Korjausvinkeissä johtolauseita ei ole teknisten seikkojen takia alleviivattu vaan tummennettu.)

Pisteytysohjeen mukaiset pisteet
Ymmärryksen arviointi
Navigointi

Alla olevissa tehtävissä on väärin ja oikein merkittyjä sitaatteja. Kirjoita esimerkit vihkoosi ja korjaa virheet tai tee pyydetyt korjaukset.

 

a. Ilona-nettilehdessä (24.4.2015) kerrotaan, että “Kari Hotakaisen suhde eteni melkein kuin Ensitreffit alttarilla -ohjelma.”

 

b. Hotakainen tunnustaa: “Elämäni suuret päätökset ovat syntyneet tunteiden pohjalta”.

 

c. “Miehet esimerkiksi ostavat autonsa pitkälti mielikuvien perusteella, ja asunnonostossa ratkaisee tunne, “ Hotakainen kärjistää.

 

d. Hotakainen kuvailee, että “kun rakkaus vuonna 1983 räjähti kohdalle, se oli menoa. Ei siinä ehtinyt ajatella mitään. Tunne oli kuin pyörremyrsky. Ei sitä pystynyt pukemaan sanoiksi eikä vastustamaan. Seurustelimme kaksi viikkoa ja menimme naimisiin. Naimisissa oli hyvä seurustella.” Tee tarvittavat korjaukset ja merkitse esimerkissä oleva lainaus siten, että tummennettu sitaatin osa jää pois.

 

e. “Se on kaunista kipua. Elämän kiertokulku on koko ajan läsnä. On syntymä, kasvaminen ja kotoa lähteminen. Lapset tuottavat suurta iloa, mutta myös täyden sisällön sanalle huoli.” Näillä sanoilla Hotakainen kuvaa vanhemman rakkautta lapseen.

 

f. Hotakainen kertoo yllättyneensä siitä, “että rakkaus kuolee silloin tällöin. Sitten se nousee kuolleista toisena tai kolmantena päivänä tai kenties vasta kuukauden tai vuoden kuluttua uudenvärisenä.”

Pisteytysohje: 

Jokaisesta oikein korjatusta tai korjaamatta jätetystä tehtävästä saa yhden pisteen.

 

a. Ilona-nettilehdessä (24.4.2015) kerrotaan, että Kari Hotakaisen suhde eteni melkein kuin Ensitreffit alttarilla -ohjelma” .  => 1 p.

 

b. Hotakainen tunnustaa: Elämäni suuret päätökset ovat syntyneet tunteiden pohjalta. “ => 1 p.

 

c. “Miehet esimerkiksi ostavat autonsa pitkälti mielikuvien perusteella, ja asunnonostossa ratkaisee tunne “ , Hotakainen kärjistää. => 1 p.

 

d. Hotakainen kuvailee, että kun rakkaus vuonna 1983 räjähti kohdalle, se oli menoa. Ei siinä ehtinyt ajatella mitään. – – Seurustelimme kaksi viikkoa ja menimme naimisiin. Naimisissa oli hyvä seurustella ” . => 1 p. (Huom! Ajatusviivapari ja pisteen paikka!)

 

e. “Se on kaunista kipua. Elämän kiertokulku on koko ajan läsnä. On syntymä, kasvaminen ja kotoa lähteminen. Lapset tuottavat suurta iloa, mutta myös täyden sisällön sanalle huoli. ” Näillä sanoilla Hotakainen kuvaa vanhemman rakkautta lapseen. Ei korjauksia, oikein lainattu. => 1 p.

 

f. Hotakainen kertoo yllättyneensä siitä, että rakkaus kuolee silloin tällöin. Sitten se nousee kuolleista toisena tai kolmantena päivänä tai kenties vasta kuukauden tai vuoden kuluttua uudenvärisenä” . => 1 p.

Pisteytysohjeen mukaiset pisteet
Ymmärryksen arviointi
Navigointi

Tekemäsi itsearvion pohjalta tuloksesi prosentteina on: